Neťahajte nám popod nos falošné medové motúzy!
“Mamííí, dostal som včeličku!”, kričím nadšene pomedzi preriedené mliečne zuby už od dverí a strhávam si aktovku, aby som ju, tú včielku, mohol ukázať. Červené razítko včely od súdružky učiteľky, bolo vždy potešením. Za každú včeličku mi otec podal žuvačku Pedro, po ktorej zavše vypadol ďaľší zub.
Detstvom nás sprevádzala Včielka Maja. Každý z nás narodených v socializme si pamätá krajinu, kde sa piesok lial a kde sa sypal vodopád.. Vypočuj si zvučku od majstra Gotta.
Príbehy nezbednej včielky a jej lenivého, vždy hladného kamaráta Vilka (s trošku tupým výrazom v tvári), som mal veľmi rád.
V škole sme sa učili o usilovných včielkach (sem tam aj o mravcoch), aj vtedajšia ideológia bola s včelami-robotnicami absolútne stotožnená. “Keď budeš usilovný ako včielka,…
Lipový čaj s medom rozvoniaval doma vždy, keď prišla jeseň, zima, prechladnutie, chrípka, proste "bárjaká mrchanemoc”, ako sa u nás, v kraji odkiaľ pochádzam hovorí.
“Daj si čaj, med, citrón a acylpyrín.”
Táto štvorkombinácia bola liekom na všetko. Pamätáte si ten medík? Hustý a voňavý, ako pomaly stekal z lyžice do čaju a keď sa mama nedívala, zmizla v ústach plná lyžica.
To, čo sa za mladi naučíš
Vedeli ste, že Európa je najväčším konzumentom medu na svete?
Nám slovákom med chutí a očakávame od neho hlavne to, čo sme sa ako deti naučili a samozrejme, že ho dávame do čaju, aj do misky s musli, aj našim deťom.
V dnešnej dobe, kde sú trendy zdravého životného štýlu, bio-eko, funkčných potravín je pre nás med v kategórii “ÁNO!”
“Keď pôjdeš na nákup, prosím ťa kúp aj med."
V dnešnej dobe je samozrejmé, že med nájdeme v každých potravinách a kupujeme ho zároveň s potravinami a vecami bežnej dennej spotreby. V dobrej viere, že za často dobrú cenu, kupujeme med, ktorý je pre nás okrem iného, synonymom zdravia.
Aká je realita?
Biznis
Vedeli ste, že jednou z najviac falšovaných potravín v Európe je med?
Či už je to vysoký dopyt, tlak na cenu medu veľkých reťazcov, alebo nenásytnosť obchodníkov robia z medu veľmi často len obyčajné sladidlo. Zahustená cukrová emulzia, akýsi sirup je veľmi často súčasťou objemu v medovom pohári. A nemalou!
“Bol by si prekvapený, čo si ľudia za dobrú cenu kupujú a nevedia o tom.”, začína rozprávanie a zrejme krutú pravdu, známy, pre ktorého sa včely medonosné, stali asi viac ako koníčkom.
“Ako zistím, že kupujem riedený med, alebo med zahustený cukrom?”, dívam sa na neho zvedavo a zároveň mi stúpa tep s tlakom a v očiach hnev spravodlivý. “To snáď ani nie je pravda.”
“Nezistíš. Dá sa to len v laboratóriu. Pre laika je to takmer nemožné.”, pokrčí plecami.
“Dali sme na rozbor biologickej aktivity väčšiu vzorku medov zo slovenských obchodov, výsledky sú zarážajúce. Pošlem ti ich.”
Kupujeme si teda v bežnom obchode za dobrú cenu viacmenej sladidlo? Zdá sa, že áno.
Je nízka cena určujúcim faktorom nízkej kvality medu? Je tá vyššia cena medu zárukou kvality? Zdá sa, že nie vždy.
Neviem, či môj známy zverejní laboratórne zistenia, ktoré vraj vyrazia dych, ak áno a dá mi súhlas, zverejním ich tiež.
Neťahajte nám popod nos falošné medové motúzy!
Áno, som trošku nahnevaný a sklamaný.
Včelári
Veľa z nás kupuje med priamo od včelárov.
Ľudí, pre ktorých sú včely nie len spôsobom obživy.
Poznám ich niekoľko, med kupujem aj od nich. A veľakrát im za med nechám viac, ako si pýtajú.
Neviem, či včely robia ľudí lepšími, ale všetci moji priatelia, ktorí ich chovajú, sú dobrosrdeční ľudia.
Včelári, ktorí okrem iného dostávajú podporu od štátu celé 4 EURá na včelstvo na rok.
4, slovom ŠTYRI eurá!
Hovorí sa, že keď vymrú včely, ľudstvo má pár rokov života.
Môj “hightech” znalý kamarát tvrdí, že to ako ľudstvo vyriešime nanorobotmi - opeľovačmi. Naozaj?!
Približne 76% produkcie potravín v Európe ovplyvňuje opeľovanie. Mám pokračovať?
Bzukot včelstiev v Európe postupne tíchne.
Okrem klieštika, ktorý ničí včelie roje vo veľkom, je jedným z faktorov, prečo to včelári vzdávajú výkupná cena medu, ktorá zďaleka nepokrýva ani len výrobné náklady.
Ak svoje tekuté zlato nevedia predať za požadovanú cenu, smeruje to časom ku koncu ich záľuby a spôsobu obživy.
Mali by sme sa zamyslieť, však?
Včelia konferencia
Môj známy a pár nadšencov okolo neho, organizujú medzinárodnú včeliu konferenciu. Ako inak pre túto dobu - bude ONLINE. Pre viac info, pozri si upútavku TU.
Už v nedeľu, 8. Novembra prvá časť, ktorá pojednáva o falšovaní medu, kde sa od 4 profesionálov v danej oblasti môžete dozvedieť viac.
Včelári si ju iste nenechajú ujsť.
Ja včely nechovám, ale mám pocit, že sa ma to týka tiež.
Zvažujem, že si tiež kúpim lístok a podporím tak ľudí, ktorí nám ukážu, ako to vlastne je a čo z toho plynie. Bude to iste poučné a podnetné. Ak máte záujem dozvedieť sa viac, pozrite si www.beeconf.com.
V dnešnej rýchlej dobe, ktorá je dobou informačnou a často aj dezinformačnou, je veľmi náročné vysvetľovať ľuďom a zostávať vo viere, že sa niečo zmení a pohne k lepšiemu.
Ja verím. V tomto prípade určite.
Myslím, že raz pochopíme, že každý zakúpený pohár pravého nefalšovaného medu, ktorý bude pohladením aj pre náš organizmus, dodá ďaľšiu energiu do práce ľuďom, ktorí sa o včely starajú.
Ktorí okrem iného, nepriamo zachraňujú nás, naše rodiny a naše budúce pokolenia.
Mimochodom, kto (okrem mňa) svíva o tom, že by si na obdobie v staršom veku zaobstaral do záhradky pár malých úľov?
Bol by som rád, keby mi to vyšlo.
#Ďuro
Pridajte komentár